traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Editoriale

Inapoi

"Na! c-am scăpat de dracul şi am dat peste tată-său”

10 Februarie 2012

Discursul președintelui Băsescu, cu ocazia depunerii jurământului noului Guvern, mi-a confirmat că domnia sa trăiește cumva ciudat. Într-o buclă atemporală, destul de departe de realitate, aflată undeva la granița dintre ridicol și minciună.

Căruțele de mulțumiri adresate fostului guvern, eroicului cabinet Boc, au fost de un ridicol ieșit din comun.
Președintele îi tot dădea cu laudele. Cum că vașnicul cabinet Boc și-a sacrificat viitorul politic pentru binele țării. Că miniștrii au pus mai presus interesul național decât interesul de partid riscând ca electratul să-i sancționeze iremediabil şi le-a mulțumit pentru creșterea economică și stabilitatea țării şi pentru traversarea crizei.

Însă, Traian Băsescu a omis să spună că toate aceste „performanțe” nu se reflectă în nivelul de trai al românilor, deci sunt egale cu zero. Nu înțeleg cum poate președintele să categorisească drept performanță acțiunile guvernului care practic flămânzesc populația. Și să-l mai și laude pentru asta. În fapt, guvernul Boc a obținut un mic surplus sacrificându-i pe români. Mulțumim, dar asta a fost în stare să facă până și Nicolae Ceaușescu.

În opinia mea, ar fi de remarcat drept performanță faptul că, în timp ce se chinuia să menţină România pe linia de plutire - aduncând românii în pragul sărăciei şi îndatorându-ne urmaşii - cabinetul Boc a reușit, printr-un efort extraordinar, să mențină nepotismul, să crească puterea baronilor locali, să livreze contracte grase unor favoriți de-ai lor etc.

Din discursul președintelui mi-a sărit în ochi că, aproape pe faţă, a prezentat investirea noului guvern ca pe un succes personal. Şi ca pe un moment de unde începe practic să se srie istoria, domnia sa fiind anul zero. Aşa că a prezentat noul guvern ca pe un semnal că politica românească se reformează, se schimbă, ca pe o alternativă. Am văzut la el o bucurie meschină care dezvăluia mai mult ceva de genul: le-am arătat eu lor – Opoziţiei – şi de data asta.

Cu tristeţe am mai remarcat că Traian Băsescu a uitat să-şi scoată din vocabular câteva expresii josnice pe care le folosea foarte des şi Boc. Şi aici mă gândesc la „vă dăm”, „vă voi da”, „voi acorda”, ce te duce cu gândul că el sau guvernul dau pensionarilor bani din proproiul lor buzunar, sau că bugetarii nu muncesc pentru salariile lor. Însă aceste vorbe au avut probabil menirea de a deschide calea măsurilor populiste ale noului guvern ce s-a instalat într-un an electoral.

Apoi, preşedintele a mai dezvăluit că numele lui Ungureanu a intrat în discuţiile dintre fruntaşii PDL încă de anul trecut. Adică Boc a mințit când a spus că a hotărât să demisioneze pentru a detensiona situația socială și politică. Pentru că, nu-i aşa, schimbarea lui era de fapt stabilită cu mult înainte ca oamenii să se revolte vizibil.

Trecând peste asta, reiese o altă minciună. Puterea a mințit atât SUA cât și FMI ascunzându-le că vor să schimbe guvernul. Şi totul pentru a da impresia de stabilitate și pentru a putea vinde bonduri americanilor și pentru a obține o notă bună de la FMI? Eu cred că tot pentru capital politic.

De fapt adevarul este undeva la mijloc. Președintele a avut dreptate când a afirmat că se discută de ceva vreme despre Ungureanu, dar a ascuns că poziţia pentru care se purtau discuţiile era de succesor al lui şi nu cea de premier. Şi că lansarea lui Ungureanu trebuia să aibă loc ceva mai încolo.

Printre puținele adevăruri este că acesta este el mai tânăr guvern pe care l-a avut România. Doar că, așa cum scriam şi în editorialul „Cei ce nu vor să înţeleagă”, am scapat de unii şi au venit copiii lor.

Cam ca în basmul popular Dănilă Prepeleac: "Na! c-am scapat de dracul şi am dat peste tată-său”.

Dar avem tot timpul să scriem şi despre fiecare „lup tânăr” în parte, indiferent de culoarea lui politică.

de Sorin Ozon
Inapoi la categorie
Tags: boc, basescu, ungureanu, guvern

Comenteaza

Cristina • 11 Feb 2012
cred ca sub conducerea lui Basescu n-are cum sa mearga bine. e vorba ca \"pestele de la cap se impute\", asa ca oricat de bine intentionati sau competenti ar fi unii (poate sunt si din acestia) o sa se sature de mizeria din jur si din frunte si o sa renunte, in cel mai bun caz. cred ca cel mai bine ar fi sa se revina la monarhie, pentru ca incredere si credinta si stabilitate ca un membru al casei regale nu are nici un politician. si aceste valori sunt molipsitoare, mai ales cand nu au nici urma de ipocrizie. asta i-ar motiva pe cei ce guverneaza sa nu se abata de la drum si sa faca lucrurile cum trebuie. si daca se schimba unul, se shimba si ceilalti. sunteti de acord? ati putea sa scrieti un editorial si pe tema asta?
Reply
1