traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Editoriale

Inapoi

Familia tradiţională şi tehnicile miliţieneşti

12 Martie 2012

Pentru cei care nu ştiu, Mihai Bumbeş este președintele Asociaţiei Mişcarea Civică Miliţia Spirituală. Nu pot spune că suntem prieteni. Suntem amici şi câteodată nu sunt de acord cu el. Admir curajul şi devotamentul pentru cauza lui şi îmi place să discut cu el pentru că este onest. Mihai este genul de om care nu poate fi convertit. Nimic nu-l poate abate de la convingerile lui. Pot spune că Bumbeş este prototipul ideal de activist. Ca să-l ancorez în fapte reale, Bumbeş este unul dintre cei care au ţinut în viaţă ultimele manifestaţii din Piaţa Universităţii.
Era de aşteptat ca toate acestea să nu-i producă numai bucurii.


Pe de altă parte, Mihai Bumbeş este un băiat de provincie ataşat de familie. Veţi spune că nu este nimic ieşit din comun căci ataşamentul faţă de familie este un sentiment tradiţional la români.
Poate vi se pare ciudat dar, pe lângă necazurile pe care i le atrage activitatea lui civică, Bumbeş trece printr-un disconfort creat tocmai din cauza tradiţionalului ataşament faţă de  familie.
Vina nu este a lui ci a unor instituţii care se reformează doar de ochii UE şi continuă să gireaze nişte angajaţi ce practică aceleaşi metode ca pe timpurile de dinainte de ’89. Şi mă refer aici la Poliţia Română şi la o parte dintre angajaţii săi care au învăţat meserie de la foşti miliţieni.


Dar să vă zic pe scurt povestea de la început.
Mihai Bumbeş este de loc din Curtea de Argeş şi, de câţiva ani, stă în Bucureşti ca mulţi alţi provinciali care am studiat aici. Familia lui locuieşte încă în oraşul natal.
Istoric de meserie, Bumbeş a scormonit în arhivele CNSAS şi a făcut mai multe dezvăluiri.
Cum spuneam, Mihai este foarte implicat în activităţile civice şi se consideră un luptător pentru drepturile omului. Aşa că nu putea să lipsească din Piaţa Universităţii.


Cu siguranţă că toate aceste activităţi au determinat vigiletele noastre servicii secrete să-i deschidă, nu-i aşa, un dosar. Cum totuşi câteva lucruri s-au mai schimbat şi pe la noi, oamenii cu dosarul nu mai pot bate la uşile oamenilor ca să-i timoreze. Aşa că în scenă intră agenţii de poliţie. Aceştia memoreză dosarul în care probabil că scrie ceva de genul: Mihai Bumbeş, născut la data cutare, în locul cutare, absolvent al facultăţii cutare, preşedinte al asociaţiei cutare, element destabilizator aflat în legătură cu grupările anarhiste occidentale, orientale şi locale, participant la mitinguri, manifestaţii etc, - şi acum vine informaţia cheie – fiul lui cutare şi cutare domiciliaţi în Curtea de Argeş de care este apropiat.
Şi atunci ce se gândesc ei, ia să mergem noi la părinţii lui să le băgăm în cap prostii şi să-şi liniştească ei progenitura.
Aşa că, după ce au strâns importante informaţii şi din vecini, patru agenţi bat la uşa familiei Bumbeş din Curtea de Argeş şi o iau la întrebări pe mama lui Mihai. Adică nişte poliţişti folosesc metode miliţieneşti pentru a speria un ONG-ist. Dacă faptele nu ar fi reale, o scenetă destul comică sau măcar un banc cu miliţieni ar putea ieşi din asta.
Şi acum să analizăm puţin logica miliţienilor. Pardon, a poliţiştilor.


Agenţii, înarmaţi cu pixuri şi carneţele, merg la vecinii părinţilor lui Bumbeş şi îi întreabă diverse lucruri despre băiatul care până de curând le spunea „săru’ mâna”. Îi întreabă inclusiv dacă Mihai deţine o armă (deşi vecinii cred că îşi aminteau de o praştie). Apoi bat la uşa părinţilor să-i întrebe dacă ei ştiu ce face copilul lor prin Bucureşti. Băgate fitilele, agenţii se duc şi se tolănesc în birouri şi aşteaptă efectele: vecinii merg la soţii Bumbeş şi îi întreabă ce a făcut Mihai de-l caută poliţia că au auzit ei că umblă cu o armă prin Bucureşti. Şi totul se amplifică şi curând vor umbla zvonuri prin tot oraşul de provincie cum că Mihai a atacat armat o bancă sau că a intrat într-un coafor şi a ucis două femei. Disperaţi şi ruşinaţi de vecini, soţii Bumbeş îşi vor suna copilul şi-l vor ameninţa că-l pedepsesc dacă nu se potoleşte.
Caz rezolvat.

de Sorin Ozon
Inapoi la categorie
Tags: Mihai Bumbes, Militia Spirituala, politisti, familia traditionala

Comenteaza

Sorin • 12 Mar 2012
Un alt prieten, a fost saltat de politie in campania electorala din 96 in timp ce lipea afise pentru PNL. Politia s-a dus la usa mamei lui, din Neamt, si i-au spus: \"Stiti ce face baiatul la Bucureti? A fost arestat\". Noroc ca a scris Ziua despre asta si si-a mai linistit mama.
Reply
1