traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Editoriale

Inapoi

Nu te poţi pune cu natura

13 Februarie 2012

Am prins la radio o frântură de discuţie cu un primar independent care, din săracul buget local, a reuşit să ţină deschis drumul judeţean pentru a nu intra şi satul său pe lista celor izolate. Mulţi primari, cu bugete mari, s-au dat bătuţi în faţa iernii.
Localităţile izolate de ceva timp din Buzău şi Vrancea ne supun la un test de solidaritate.
Naţiunea noastră, devenită în general nepăsătoare la durerile semenilor, se mobiliezază greu şi acum.
Câţiva ziarişti zgribuliţi şi neraşi transmit de la început din noiane şi ne arată că dacă vrem putem să ajutăm măcar puţin.
Armata Română, învăţată de când a intrat în NATO să lupte în zone calde şi cu nisip, s-a împotmolit şi ea în uriaşii nămeţi.
Pe ici pe colo mai iese în evidenţă câte un jandarm sau poliţist care degeră încercând să ajute o femeie însărcinată sau un bătrân.
Becali, înarmat cu lopeţi şi utilaje, nu a găsit destui oameni dornici să pună mâna la dezăpezit.
Câteva firme mai mari contribuie şi ele în schimbul mediatizării, iar de curând s-au deschis câteva centre unde poţi dona bunuri pentru oamenii rămaşi sub zăpezi.
Din păcate încă nu este destul. Iar noi stăm şi ne uităm la ştiri aşteptând ca guvernul să ia măsuri. Şi observăm că stratul de zăpadă se îngroaşă de la o ştire la alta îngropând case, oameni, destine.
Dar noi suntem mai aproape, chiar în miezul problemei şi, până să ajungă guvernul la noi, trebuie să ne ajutăm singuri. Să ne ajutăm între noi.
Însă, solidaritatea a dispărut. Preferăm să ne cuibărim sub plapumă şi să ne bucurăm că la noi totul este cât de cât bine. Că rudele şi prietenii noştri nu se află în localităţile bătute de natură.
Şi mai spunem că nu avem ce face, că „nu te poţi pune cu natura”.
Într-adevăr, când natura se dezlănţuie este greu să i te împotriveşti.
Totuşi, trebuie să încercăm. Trebuie să arătăm că suntem oameni. Nu putem sta impasibili şi să privim doar la televizor cum nu se face nimic.
Putem ajuta, pentru început, aproape de noi, în jurul propriei gospodării şi, nu este un mare efort nici să ne deplasăm pâna la cel mai apropiat centru de colectare pentru a dona ajutoare. În toate oraşele din ţară s-au deschis astfel de centre.
Pentru că problemele noastre abia încep. Gândiţi-vă că, foarte curând, toată această zăpadă se va topi.

de Sorin Ozon
Inapoi la categorie
Tags: zapada, localitati izolate, sinistrati

Comenteaza

Sorin • 13 Feb 2012
Va rugam sa postati adresele punctelor de colecatre din orasele dvs
Reply
1