traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Editoriale

Inapoi

Parlamentari în straie populare

02 Februarie 2012

Puţină lume cunoaşte toţi parlamentarii României. Sunt şi mulţi. Cred că nici ei nu se ştiu toţi între ei. Poate că şi ăsta ar fi un bun motiv să se mai împuţineze. Personal îmi displace că parlamentarii noştri aduc mai mult cu o gloată anonimă. Ei au început parcă să semene între ei fiindu-ţi foarte greu să-i mai deosebeşti. V-aţi uitat vreodată cum arată plenul Parlamentului? Parcă se şi îmbracă la fel şi se ascund unul după altul precum elevii din clasele primare când învăţătoarea scrutează cu privirea clasa pentru a găsi o „victimă” de scos la tablă.
Pe lângă că nu ai cum să ştii cum îi cheamă pe toţi, nu poţi banui măcar din ce zonă provin. Adică, pe cine reprezintă ei.
Nimeni nu vrea să-şi încarce memoria cu numele lor. Dar, măcar când îi vedem la televizor, în diferite ipostaze, în sala de şedinţe, să ştim şi noi de unde vin ei şi cine i-a ales.
Pentru asta am o propunere: fiecare parlamentar să se îmbrace în straiele populare specifice zonei pe care o reprezintă.
Oricum, la cât de săracă este ţara, parlamentarii ar trebui să se îmbrace în zdrenţe pentru a oglindi realitatea. Dar eu nu le propun decât să se îmbrace în portul tradiţional.
Şi acum, voi argumenta propunerea mea care poate că pare cam năstruşnică.

În primul rând, să analizăm avantajele economice. Produsul intern brut va creşte pentru că vor face vânzare românilor, aceste haine fiind produse doar la noi. Parlamentarii nu vor mai cheltui bani nici măcar pe avioane pentru a pleca la Milano sau la Paris ca să cumpere Armani ori Gucci, căci hainele din portul românesc se găsesc doar aici. Aşa că pe lângă bani se va economisi şi timp, iar activitatea din Parlament se va înteţi. Astfel se vor crea noi locuri de muncă, iar industria meşteşugarilor din domeniu va creşte.

Un alt avantaj important este că imaginea ţării noastre se va îmbunătăţii. În timp ce lucrează cu spor, politicienii vor face şi reclamă tradiţiilor româneşti. Publicitatea va fi foarte mare căci toate televiziunile vor fi prezente când parlamentarii vor merge să-şi cumpere haine noi pentru a-şi îmbunătăţii garderoba. Deci şi turismul se va dezvolta. În scurt timp este posibil să fie lansată o modă şi să vindem mai mult sau chiar să fim solicitaţi şi la export.
Ideea are şi avantaje educaţionale. Lumea largă ne va cunoaşte mai bine, iar noi ne vom familiariza cu straiele ficărei zone. Geografia ţării nu va mai avea secrete pentru nimeni. Vom ştii ce se poartă în Maramureş, în Dobrogea etc.

Sănătatea va fi şi ea întărită. Pentru a-şi cumpăra straiele, politicienii vor merge la ţară, în natură. Vor mânca sănătos. Astfel vor fi mai relaxaţi, mai calmi, împăciuitori şi cu mintea mai limpede pentru a gândi la binele ţării. Iar o minte sănătoasă numai într-un corp sănătos poate sta.

Şi disciplina parlamentarior va fi alta. Îmbrăcaţi în straie populare vor fi uşor de remarcat de comunitatea care i-a votat. Aşa că oamenii vor putea spune: „Ia uite, ăla de la Năsăud cu pana la pălărie doarme în Parlament.” Sau că ăla cu şerparul lat de la Alba a bătut o pisică pe iPad. Şi invidiile din Parlament vor dispărea pentru că nu se vor mai întrece între ei cu ce Valentino să-şi cumpere sau cine are cea mai nouă poştetă, ori cei mai mulţi pantofi. Iar fiecare femeie politician va purta bocceluţa şi opincile specifice zonei.

Avantajele politice sunt şi ele importante. Nevoiţi să coboare în mijlocul poporului, al ţăranilor, parlamentarii vor lua contact direct cu realitatea. Vor ştii direct de la sursă ce este de făcut şi ce măsuri vor lua. Iar mândria naţională se va dezvolta căci politicianul reprezintă deja o zonă, va avea un nou statut. Nu va putea să facă de râs straiele pe care le poartă.

Şi, pe lângă toate acestea, straiele populare sunt frumoase şi fiind făcute cu suflet sunt convins că va arde pielea tabacită a parlamentarilor care uită să se gândească la binele naţiunii.

După cum vedeţi, straiele populare aduc numai avantaje. Dacă am omis eu vreunul, vă rog să mă completaţi.

de Sorin Ozon
Inapoi la categorie
Tags: parlamentari, politicieni, straie, port traditional

Comenteaza

Luminita • 2 Feb 2012
vai ce haioasa e propunerea! Oare cum ar suna stirile de prin marile ziare? „Parlamentarul X cu clopul pe cap a adormit in timpul sedintei plenare” :)) sau „Doamna Udrea a inlocuit gentile Luis Vuitton cu boccelute din margele de la Maramures. A facut o economie de 1 330 Euro” :)) Genial !
Reply
4
Ilie • 3 Feb 2012
Abia astept s-o vad pe Udrea in opinci si pe Nastase in itzari:)))
Reply
4
Marica • 3 Feb 2012
Eu cred ca si sistemul e vot ar trebui schimbat: sa se incinga o hora in sala de sedinte si cei care intra in ea inseamna ca sunt pentru
Reply
3
Mache • 6 Feb 2012
Acum, ca a pecat guvernul, Udrea va avea tot timpul sa-si aleaga boccelutze si opinci:)))
Reply
3
Base • 8 Feb 2012
Asa e ca sunt multi parlamentari - norocul nostru ca ne conduce Base si ca el vrea sa le reduca numarul la 300 si ca Boc dadea legi prin arogante de urgenta fara sa le mai treaca prin parlament. Noi pe Base il iubim, noi pe Base il slujim! In cazul dlui Ozon prin editoriale tampite.
Reply
-1
Anto • 10 Feb 2012
ca bine le mai zici, mai Victore
Reply
1