traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Editoriale

Inapoi

Reîndrăgostit de România

10 Octombrie 2011

Ca orice român ce-şi ţinea pentru prima oară paşaportul în mână, dupa ’90, am călătorit în toată Europa Occidentală. Refuzam să mai colind ţara mea pe motiv că tot ce e “afară” şi “de afară” e mai bun.
După ce am epuizat Europa, mi-am dat seama că vesticii nu sunt cu nimic mai breji decât noi. Doar că ei ştiu să-şi vândă mai bine marfa.


Anul trecut am fost la o nuntă-n Bucovina. Nu-mi venea să cred ce locuri frumoase şi oameni minunaţi avem şi la noi în ţară. Mai mult, oamenii de aici sunt sinceri şi nu au pregătirea şi nici experienţa turismului. Când îţi zâmbesc ştii că aşa simt şi nu doar ca să-ţi facă pe plac. Aşa cum marketingul este necunoscut pentru ei, la fel şi falsitatea. Au mai urmat şi alte călătorii fascinante. De altfel, în acest an, am colindat doar prin România.
Tot dupa aproape 20 de ani de mâncat şi băut de la supermarket şi fast food-uri, toate răcoritoarele care mai de care mai colorate şi hamburgeri umflaţi cu pompa sau legume şi fructe strălucitoare şi în forme şi dimensiuni perfect egale, mi-am dat seama că mâncarea, legumele şi fructele noastre au alt gust. Că sunt sincere.


Mi-au trebuit 20 de ani să mă reîndrăgostesc de România. Să mă întorc la ce în anii ’90 detestam. Să-mi dau seama că sinceritatea este mai importantă decât marketingul şi decât strălucirea falsă, de suprafaţă.
Acum apreciez tot ce este tradiţional românesc, iubesc sinceritatea românului autentic, simplitatea şi utilitatea lucrurilor ce prind viaţă după ce ţăranul pune mâinile lui aspre pe ele. Apreciez când cineva îmi spune lucrurile verde-n faţă.


Cu bucurie observ că multă lume simte la fel. Şi foarte mulţi tineri caută şi se arată interesaţi de tradiţii. Lejeritatea şi relaxarea importată din vest a avut totuşi şi un rol benefic asupra tinerilor noştri. Ei nu mai simt acea ruşine de a se apropia de tradiţii, de a vorbi de bunica de la ţară care umblă desculţă, de a mânca din blid sau de a bea dintr-o ulcică de lut. Nu le este teamă ca pot fi catalogaţi drept “ţărani”.
Şi ei preferă sinceritatea.


Nu suntem perfecţi. Avem multe de schimbat şi de reparat. Însa îmi doresc ca de tot ce este tradiţional românesc să nu se atingă nimeni.
Aşa că m-am gândit că trebuie să facem ceva în acest sens: traditionalromanesc.ro.

Citeşte şi editorialul Japonez la mine-n ţară, editorial despre bucuria cu care am descoperit multitudinea de tradiţii păstrate în Bucovina.

de Sorin Ozon
Inapoi la categorie
Tags: romania, traditional, autentic

Comenteaza

Anca si Costel Lazar • 11 Oct 2011
Imi permit sa scriu si in numele sotului meu fiindca ii stiu parerile si suntem amandoi in cu totul de acord. Nici noi nu am apreciat ceea ce este romanesc pana acum vreo 2 ani in urma cand ne-am trezit mai patrioti ca niciodata. Si noi am fost plecati in vest timp de cativa ani si am vazut ca ceea ce este la noi inca nu stim sa apreciem. Noi, romanii, suntem cei care ne facem singuri rau, ne vorbim tara de rau pe afara si lasam occidentalii sa creada ca suntem \"amarati\". De doi ani spun la toti ca nu stim ce aveam, noi nu stim cat de bogati suntem, cat de bogata este ROMANIA si cat este de frumoasa, cat de frumos este folclorul nostru, traditiile si simplitatea. Noi inca nu vedem (ceea ce occidentalii au vazut deja si acum incearca sa exploateze profitand de romanii care nu stiu ce vand) ca pamantul tarii noatsre este pur, plantele si padurile sunt pure, sunt 100% naturale. Haidem sa apreciem si sa ne protejam natura care este inca pura. Putine tari se mai pot lauda cu asa ceva. Haideti SA FIM ROMANI ADEVARATI CA SI STRAMOSII NOSTRI, DACII!!!
Reply
3
Sorin • 13 Oct 2011
cred ca noi am cam inceput cu sfarsitul. mai intai trebuie sa ne intelegem pe noi insine si sa ne respectam si apoi sa cerem si strainilor asta. sper ca romanii sa-si dea seama repede ca daca noi nu apreciem ce avem, altii nu vor misca un deget...
Reply
2
AdriaN • 12 Oct 2011
SUNT mai mult decit bucuros in primul rind ca am avut placerea si in acelasi timp onoarea sa te cunosc pe tine si sotia ta ... sunt mai mult decit bucuros pentru ce faceti cu acest proiect minunat ! Va doresc bafta multa! ASTEPT cit mai multe editoriale si nunumai ... OAMENIIII BUNI AVEM O TARAAAAA MINUNATAAAAA !!!!!
Reply
1
Sorin • 13 Oct 2011
Adrian, multumim mult. sa ne vedem cu bine
Reply
0
Zbu • 13 Oct 2011
Tare de tot faza cu: \"...mi-am dat seama că mâncarea, legumele şi fructele noastre au alt gust. Că sunt sincere.\" O sa ajungi celebru Ozzy!
Reply
3
sorin • 17 Oct 2011
cat de celebru?
Reply
1
matyasi pavel • 5 Nov 2011
sorin, hai ca am sa iti raspund eu...... pai cel putin cat mine de celebru. sunt impresionat de mai multe aspecte pe care le redescopar in tine.
Reply
0
Sorin • 6 Nov 2011
Bine Puiuleee
Reply
0