traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Editoriale

Inapoi

Sclavagismul modern

26 Ianuarie 2012

De mai bine de 70 de ani, mai exact de la intrarea în război, românii trăiesc într-o continuă austeritate. De atunci, guvernele nu au făcut decât să supună populaţia la lipsuri şi să o oblige să se sacrifice: pentru efortul de război, pentru reconstrucţia de după război, pentru construirea socialismului, pentru plătirea datoriilor, pentru integrarea in UE, pentru criza mondială.


De ficare dată când ne apropiem de punctul zero care, în viziunea noastră, odată depăşit promite prosperitatea, se întâmplă ceva. Acel ceva ce ne face să o luăm iar de la capăt.
A devenit o tradiţie să suferim, să strângem cureaua şi să ne sacrificăm. Deşi istoria suferinţei la români este mult mai veche. Dar am luat ca reper anul 1941, momentul intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial, moment considerat încă cel mai strălucit al ţării noastre.


În tot acest timp, guvernele nu au făcut decât să opreseze populaţia. Indiferent de forma opresiunii, conducătorii au oferit românilor ţeluri sub stindardul cărora cereau sacrificii. Ori rolul unui guvern este de a găsi soluţiile pentru a oferi un cadru benefic, de bunăstare şi prosperitate pentru oameni. Dar guvernele au ajuns să lucreze pentru alte guverne, pentru UE, pentru FMI sau Banca Mondială şi nu pentru popor. Guvernele au devenit unealtă de represiune împotriva propriilor cetăţeni şi nu servant al poporului, cum zicea actualul preşedinte că ar trebui să fie.
Opresiunea aplicată de guvernanţi în zilele noastre are caracter economic. Eşti liber să circuli, să ţipi în gura mare tot ce vrei dar cu burta goală. Şi toate astea pentru a depăşi criza economică mondială după ce ne-am chinuit 20 de ani prin terapii de şoc pentru a depăşi crizele interne.


Politicienii se miră că oamenii sunt nemulţumiţi, că nu merg la vot sau că ies în stradă. Însă, nimeni nu spune că, în România, ca să-ţi aduci aminte de un guvern în timpul căruia să o fi dus şi noi mai bine, trebuie să te întorci în timp mai bine de 70 de ani. De atunci spunem doar că parcă era ceva mai bine pe vremea celor dinainte. Că era mai bine pe vremea lui Tăriceanu, ba pe a lui Năstase, ba chiar că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu. Adică pe vremea guvernărilor pe care noi le-am dat jos prin revoluţie sau prin vot.


Pe scurt, îi alungăm pe unii ca apoi să-i regretăm.
Trebuie să ne sacrificăm pentru ca măcar copiii noştri să o ducă bine. Aşa ne spun guvernanţii de 70 de ani încoace. Deşi copiii noştri sunt deja înglodaţi în datorii. Datorii care s-au făcut în contul nostru deşi nu trăim bine deloc.
De aici se vede, şi nu numai, că lumea asta nu este clădită cum trebuie. Într-adevăr, nu putem consuma mai mult decât producem şi nu ne putem îndatora doar ca să consumăm. Asta nu înseamnă că trebuie să existe generaţii de sacrificiu la nesfârşit. Orice generaţie are dreptul să trăiască bine. Să simtă că este om, că este respectat şi că este lăsat să consume atât cât produce. Dar românii nu prea mai sunt lăsaţi nici să producă. Noi trebuie doar să consumăm ce produc alţii. Iar când nu mai avem cu ce consuma, ne împrumută cei care produc şi ne transformă în sclavii lor. Acesta este sclavagismul modern şi în perioadele de criză îşi arată cel mai bine colţii.

Citiți și un alt editorial despre lipsa liderilor în politică și protestele la români

de Sorin Ozon
Inapoi la categorie
Tags: sclavagism modern, criza mondiala, proteste Romania

Comenteaza

alex razvan • 1 Feb 2012
cultivarea cu principii, idealuri, conduita, virtute... etc, este foarte necesara. din fericire, oamenii de cultura au lasat in scris in urma lor destul, indeajuns incat sa stim ca desi traim timpuri diferite, istoria se repeta ocazional... din nefericire, nu prea se invata din greseli... :s \"ne inmultim si nu ne multumin\" se aplica doar in masura in care lasam sa se permita ;) deci pt ca o unificare sa fie cu adevarat posibila, lumea tre sa devina constienta mai intai de anumite aspecte sociale, spirituale, etc, iar prin intermediul tehnologiei, cat si din propria dorinta de a vrea sa fi educat, lucrurile ajung sa se desfasoare exact cum vor fi descrise de istoria pe care cei din viitor o vor citi ;)
Reply
0
Hugovictor • 26 Jan 2012
Fac parte din generatia anilor 60\'. Si de cind ma stiu,...numai \"curbe de sacrificiu\" au avut romanii ! La 40 de ani am plecat din tara. Si, asa cum se spune in articol,...tot sacrificii gasesc si prin alte zari !Se pune intrebarea : \"Care generatie va trai fara sacrificii?\". Ca, de cind este lumea, tot ne sacrificam ! Si, sa nu fiu circotas,sa se creada ca fac parte din categoria \"observatorilor critici\", indraznesc sa propun o solutie : ce-ar fi daca toti cei plecati ar fi rugati sa revina in tara, sa faca ce au invatat prin alte zari,cu spirit de raspundere si constiincios,...exact cum fac pe unde sint,...pentru noi toti romanii ? Pe urma, sa decida: ramin in tara, sau pleaca iar de unde au venit ? Ar fi oare asta o solutie profitabila pentru copiii nostri (ca tot vorbeam de sacrificii si copiii nostri, nu ?) ? Pot spune parerea mea ? Cred ca DA !
Reply
2
Sorin • 26 Jan 2012
invitatii la adresa lor s-au tot facut. problema este ca noi, cei ramasi, nu le putem oferi acestora nimic. nici macar spatiul necesar in care sa arate ce au \"invatat in alte zari\". propunera dvs ar fi o solutie, dar cati doresc sa se intoarca si sa o ia din nou de la capat? sa se sacrifice iar?
Reply
2
Ionica Marcu • 26 Jan 2012
Domnule Victor, si eu i-as dori inapoi dar nu cred ca vor veni. Pana la urma au sacrificat la randul lor multe sa ajunga pe un post bun pe-acolo, sa-si gaseasca o chirie mai buna etc. Sa vina aci si sa isi \"deregleze\" fiecare ce a construit pana acum? Unii asa vad situatia si sunt indreptatiti... Sora mea e plecata de 3 ani si desi i-a fost foarte greu sa se stabileasca in tara respectiva (Italia) si nu \"o duce\" grozav, nu vrea sa se intoarca pentru ca ar simti ca trebuie sa o ia de la capat. Cred ca i-am pierdut pe cei plecati. Ma doare acest adevar .... Sau trebuie sa le oferim mai mult decat le ofera tara de adoptie. Cum sa facem asta? ! Totusi, una peste alta m-a emotionat tare un slogan al unor protestatari patrioti din Piata universitatii: Romania nu e de vanzare! :)
Reply
3
alex razvan • 27 Jan 2012
stimati domni, doamne si alti cititori... imi pare rau ca trebuie sa folosesc acest termen de comparatie, dar va la ora asta ne invartim ca prostii in ceatza. ideea de \'sacrificiu\' a fost promovata dealungul istoriei (ultimii 2000 de ani) de catre institutiile religioase, cu un anumit scop: de a ne pastra idiotzenia in floare ;) \'sacrificiul\' nu este decat un cuvant inventat, nimic mai mult. dar biserica la transformat intr-o conceptie, o virtute chiar, pe bazele caruia se pot face multe, inclusiv clantza !! ;)
Reply
3
Radu • 27 Jan 2012
domnule Alex razvan, vad ca nu prea le ai cu scrisul in limba romana si cu vorbitul in general. eu zic sa te lasi si sa te apuci dupa ce inveti cateva notiuni gramaticale elemenatare
Reply
1
alex razvan • 27 Jan 2012
radule, deci sa inteleg ca nu esti de accord cu gramatica mea (lipsita de orice notiune elementara) dar poate ai totusi ceva de adaugat la capitolul: \'hai sa inventam sacrificiul ca sa facem rost de sclavi\' ?? ;)
Reply
2
Radu • 27 Jan 2012
Cu acest aspect sunt de acord
Reply
2
Nume • 27 Jan 2012
Ok, am inteles mesajul: sa nu-l dam jos pe Base ca o sa-l regretam.
Reply
1
Sorin • 28 Jan 2012
In nici un caz nu acesta este mesajul. Important e pe cine punem in loc. Pe DD? Dar cel mai impotant e ca toti cei alesi prin vot sa bage bine la bibilica: ii schimbam cum simtim ca nu ne mai reprezinta.
Reply
2
alex razvan • 28 Jan 2012
mai oameni buni, voi chiar nu intelegeti ca lucrurile nu se vor schimba doar prin propriile eforturi ?! hai sa presupunem ca-l schimbam pe alcoholicul asta notoriu cu cel mai ideal si demn ales... si ?? intre 6 luni si un an, ceva, cumva se va intampla iar acel \'ales\' va pica. lucrurile mu mai depind de noi de mult. am fost vanduti in timp ce urmaream reclame la televizor... pt ca romanii, impreuna cu oricare alta natiune sa aiba vreo sansa, este nevoie de o unificare globala, iar dupa cum se observa... tocmai incepe ;)
Reply
1
MariuS • 28 Jan 2012
Sunt de acord cu Alex dar si cu dl Ozon. Suntem sclavii lor si doar noi, o mica natiune, suntem lipsiti de putere. Fara o unificare globala murim sclavi. Cel mai rau este ca nici ni ne dam seama de asta...
Reply
1
Stefan • 29 Jan 2012
@ Alex Razvan: sunt de acord ca suntem vanduti in timp ce vizionam reclame la TV, dar despre ce unificare globala vorbiti? Iertati-mi ignoranta, chiar nu ma prind. Mersi
Reply
0
Matrius • 30 Jan 2012
O unificare nationala am vrut sa spun, dar ramasesem in minte cu global de la comentariul tau. Ideea e ca numai uniti putem sa urnim lucrurile.
Reply
1
Stefan • 30 Jan 2012
Mersi Marius, acum mi-e mai clar
Reply
0