traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Reportaje/interviuri

Inapoi

Brăiloiu şi folclorul românesc, ultimele zile de expoziţie la Bucureşti

24 Ianuarie 2012

Muzeul Ţăranului Român ne invită la o expoziţie excepţională - Pe aripile timpului - una din cele mai bine puse la punct expoziţii din Bucureşti. Şi nu este o expoziţie clasică, de pictură sau de fotografie, ci una de sunet (!), de folclor românesc autenticunde ne punem căştile şi ascultăm folclor românesc înregistrat acum mai bine de 80 de ani.

Comemorând 50 de ani de la dispariţia savantului român Constantin Brăiloiu, Muzeul Ţăranului Român a preluat în septembrie, expoziţia cu acelaşi nume inaugurată la Geneva acum 2 ani, ca preţuirie pentru un mare etnomuzicolog european care face şi astăzi cinste României.

Am fost foarte impresionaţi de calitatea amenajării şi de mulţimea de informaţii puse la dispoziţie vizitatorilor.

Fotografii, filme şi înregistrări audio de excepţie - versul românesc cântat, au fost integrate într-un decor profesionist, care îţi dă senzaţia unei expoziţii "de afară".

Traseul expoziţiei te conduce ca printr-o călătorie în timp, ca un desfăşurător cronologic al muzicii traditionale vechi. Aici regăsim o parte din titanica muncă a lui Constantin Brăiloiu, aşezată într-un cadru modern în care, muzica populară veche şi nouă sunt prezentate prin tehnologii de vârf.

Mai aveţi timp doar până pe data de 5 februarie să vă bucuraţi şi să apreciaţi munca unui român care şi-a trăit toată viaţa pentru muzică şi pentru a arăta şi străinilor preţioasele tradiţii româneşti şi muzica folclorică veche.

 

Constantin Brăiloiu este, fără îndoială, cel mai mare etnomuzicolog român. Născut în 1893 la Bucureşti, Brăiloiu se trage dintr-o familie aristocratică din Oltenia cu legături de rudenie cu neamul Brâncovenilor. El şi-a dedicat toată viaţa muzicii tradiţionale reuşind să formeze cea mai mare arhivă de muzică folclorică.

Constantin Brăiloriu şi-a început studiile muzicale în Bucureşti. Apoi le-a aprofundat la Viena, Lausanne şi Paris. În anul 1920, el se întoarce în ţară şi, împreună cu alţi compozitori, fondează Societatea Compozitorilor din România.

În anul 1928, Constantin Brăiloiu îşi începe studiile asupra folclorului românesc alături de echipa sociologului Dimitrie Gusti. Munca de teren o începe în sate din Bucovina, Transilvania şi Oltenia.

În urma acestei munci, Brăiloiu creează Arhivele Folclorului din cadrul Societăţii Compozitorilor apoi îşi intensifică munca extinzând cercetările în toată ţara.

Compozitor dar şi savant de excepţie, Brăiloiu revoluţionează muzicologia definind practic, prin lucrarea sa „Schiţele unei metode de folclor muzical”, etnomuzicologia. Această lucrare va fi urmată de multe altele care abordează teme ca diversitatea ritmurilor,a scărilor muzicale şi poeziilor cântate, ritualurilor funerare sau a creaţiilor muzicale colective.

Aflat în funcţia de consilier cultural în cadrul Ambasadei României de la Berna, Brăiloiu preferă să rămână în Elveţia după terminarea războiului. Detestând comuniştii, el nu va mai reveni în ţara natală niciodată.

Îşi continuă în Elveţia cercetările, iar în anul 1944 pune bazele, împreună cu Eugène Pittard, Arhivei Internaţionale de Muzică Populară, în cadrul Muzeului de Etnografie din Geneva. Patru ani mai târziu, Constantin Brăiloiu devine profesor asistent la Centrul Naţional de Studii Ştiinţifice din Paris.

În ultimii 15 ani de viaţă, Constantin Brăiloiu se dedică culegerii de înregistrări cu muzică populară din întreaga lume. Astfel, reuşeşte ca, în perioada 1951-1958, să editeze " Colecţia universală de muzică populară înregistrată”. Această colecţie este formată dintr-o serie de 40 de discuri vinil. Scrierile lui cele mai importante datează tot din această perioadă. Ultimele studii pe teren l-au găsit pe Brăiloiu în Macedonia, Asturia şi în Banatul sârbesc, unde a efectuat foarte multe înregistrări. În 20 decembrie 1958 moare la Geneva.

Etnomuzicologul şi muzicianul Constantin Brăiloiu este considerat unul dintre precursorii etnomuzicologiei contemporane atât prin munca de constituire a arhivelor cât şi prin scrierile considerate de referinţă în această disciplină.

• Ce găsiţi în expoziţia de la MŢR, din septembrie 2011 – 5 februarie 2012?

Sala 1 aşează muzicile populare româneşti în contextul muzicilor întregii planete, difuzoarele transmiţând muzici de pe cele cinci continente.

Sala 2. Brăiloiu a crezut ca marea sa arhivă va ajuta la ocrotirea muzicilor întregii planete, însă acestea nu se pot prezerva pentru că folclorul românesc este în continuă schimbare, odată cu trecerea fiecărei generaţii.

Instrumentele tradiţionale ale poporului român sau ale popoarelor din Balcani, care pentru noi sunt acum piese de muzeu, le puteţi vedea în prima sală, adunate în spatele unui geam de sticlă.

Sala 3 ne ajută să întelegem prin fotografii, filme sau documente, fazele de cercetare ale lui Brăiloiu: cea românească şi cea europeană. Aici vedem notele sale despre ritmuri, versul românesc cântat, creaţia muzicală colectivă etc, sau pe Brăilou vorbind la emisiunile de radio ale timpului său.

Sala 4 ne aduce mai aproape de timpul nostru: muzica satelor româneşti în derivă, muzica urbană - chiar şi cele care înpânzesc emisiunile de folclor de la televizor dar şi cea compusă electronic.

Sala 5 este un fel de discotecă ce adună muzici din 50 de ţări diferite cu tot ce are o discotecă care se respectă şi ringul de dans!

Expoziţia este deschisă până pe 5 februarie, cei care nu au apucat încă să o viziteze mai au puţin timp la dispoziţie, iar cei care şi-au propus să o vadă încă odată să se grăbească spre Şoseua Kiseleff, nr. 3 (lângă Antipa).

www.facebook.com/MuzeulTaranului

Dacă iubeşti folclorul, citeşte   toate   evenimentele curente cu specific tradiţional românesc din Bucureşti sau din toată ţara.

Vezi şi recomandările noastre din categoria Muzee şi expoziţii din România, cu prezentări de costume populare sau case ţărăneşti.

Citeşte şi: Interviul cu Virgil Niţulescu, directorul MŢR, despre valorile tradiţionale

de Traditional Romanesc
Inapoi la categorie
Tags: brailoiu, folclor romanesc, muzica populara veche, muzeu taranului roman

Comenteaza

Traditional Romanesc • 29 Jan 2012
Culese din comentariile de pe facebook: C-m Varvaroi: Cele trei discuri compacte publicate in 1988 \"Musique des villages\" - Oltenia, Moldova, Transilvania au primit Marele Premiu International al Discului al Academiei \"Charles Cros\".
Reply
0