traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Reportaje/interviuri

Inapoi

Codrii Bucovinei sub semnul drujbei

23 Noiembrie 2011

Rumeguşul din Gura Ţiboului


Unele dintre cele mai valoroase păduri ale României sunt adăpostite de Codrii Bucovinei. Din păcate, aceştia reprezintă şi o adevărată mină de aur pentru afaceriştii din domeniul forestier. Toată lumea taie, toată lumea vinde sub ochii blajini ai autorităţilor. Numai din această zonă au fost rase peste 10.000 de hectare de pădure. Nimeni nu plăteşte nimic… nici măcar impozitele pe profit. Pe vremuri, localnici erau vestiţi pentru măiestria cu care lucrau obiectele din ceramică, astăzi ar putea intra lejer în cartea recordurilor pentru viteza cu care mânuiesc drujba. Dar, aceşti oameni lucrează indirect pentru marii actori din domeniu care cumpără tot ce înseamnă lemn. Pentru ei nu contează faptul că lemnul este tăiat ilegal sau ba, important e ca vânzătorul să prezinte niscaia documente. Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Valerian Solovăstru, susţine că cele mai mari probleme le are cu firmele mici care se aventurează să taie ilegal: “Firmele mici lucrează pentru firmele mari. Prezenţa acestor firme mari a impus acest lucru. De obicei ele nu exploatează, doar cumpără lemn. Acest lucru a făcut ca firmele mici să se orienteze numai spre exploatare”.


Pentru a vedea dezastrul ecologic din Bucovina am mers în două localităţi din ţinutul bucovinean: Cârlibaba şi Valea Stânii. Ambele sunt tranzitate de Drumul Naţional 18. Acest drum este tranzitat zilnic de zeci de TIR-uri pline de lemn. Dar când se anunţă vreo razie toată lumea dispare cu tot cu maşini.


Flagrantul


Strada principală e pustie. Cele câteva magazine adăpostite de clădirile comuniste sunt încă închise. Un pic mai sus, pe marginea drumului o femeie îmbrăcată cu haine de iarnă aşteaptă autobuzul. E un ger cumplit. Doar cârciuma comunei are uşa uşor întredeschisă, din spatele căreia se aude o melodie de petrece: “Puşca şi cureaua lată…”. În colţul clădirii îşi face apariţia un bărbat între două vârste îmbrăcat în pantalon de blug asortaţi cu ghete şi geacă din piele neagră. Pe cap şi-a tras un fes negru, până peste urechi. Cu privirea agitată scana tot ce mişca. Intru în cârciumă să comand o cafea, când colo toate mesele erau ocupate de vreo 15 pădurari care stăteau la un pahar…de vorbă. Le lipseau doar drujbele. În timp ce aparatul măcina cafeaua, pădurarii vorbeau între ei despre o acţiune de control în pădurile Bucovinei. Erau mâhniţi că pierdeau o zi de lucru fără să câştige vreun ban. Cu cafeaua în mână părăsesc barul şi mă îndrept către maşină. Tipul cu fesul negru dispăruse.
La vreo sută de metri distanţă de cârciumă am dat peste Ocolul Silvic Cârlibaba.

Şeful acestuia, Constantin Turcanu, îşi face apariţia în faţa instituţiei. Voios, nevoie mare, spune: “La noi, în pădurea administrată de Ocol nu s-a tăiat ilegal ca în alte locuri.” Şi aruncă vina pe proprietarii privaţi de pădure. În timp de Turcanu explica cum a reuşit să protejeze pădurea de inamicii drujbaşi, în curte îşi face apariţia un jeep BMW X6 din care coboară un tânăr pădurar. Intră în sala de şedinţe unde se pune la cale planul de acţiune împotriva celor care taie ilegal pădurea în zonă. După câteva minute şedinţa se termină. Rând pe rând ies pădurarii, poliţiştii şi inspectorii silvici. La porţile instituţiei apare şi tipul cu fesul negru care schimbă câteva vorbe cu un pădurar, după care se suie într-o maşină neagră şi demarează în trombă. Îl întreb pe un poliţist cine e proprietarul bolidului X6, la care îmi răspunde că aparţine tatălui pădurarului, care este un afacerist local. Nu apucă să-mi spună toată istoria, pentru că se dă adunare. Se formează câteva echipe mixte care să ia la pas pădurile. Însoţim una dintre echipe.


După numai trei kilometri, maşinile s-au oprit la o intersecţie de drumuri, în aproprierea unui indicator care arată drumul spre cariera Lelici. Un inspector silvic a explicat că TIR-urile cu lemn coboară de la Borşa spre Câmpulung Moldovenesc pe Drumul Naţional 18. “Nu trebuie decât să-i aşteptăm”, a spus acesta. Şi aşteptăm…Nimic. Nici o maşină nu s-a încumetat să vină la vale. Pesemne că au fost avertizaţi din timp. În depărtare se auzea elicea unui elicopter care urma să se alăture filajului. Pilotul survolează atent zona şi anunţă că în inima pădurii se află un gater. Ne îndreptăm către locul cu pricina. Câţiva muncitori prelucrau de zor buştenii pe care îi transformau în cherestea, iar rumeguşul îl depozitau în pădure.

Întrebaţi pentru cine lucrează,  muncitorii au ridicat din umeri. Dintr-o baracă îşi face apariţia un al trei-lea drujbaş care spune că patron peste afacere este Ioan Mihali, care are firma Bandris Srl. Garda de Mediu îl amendase deja cu 50 de milioane de lei vechi pentru depozitarea rumeguşului. I-am lăsat pe poliţişti în urmă şi am luat drumul spre Câmpulung Moldovenesc.

codrii-bucovinei-rumegus-lemne-taiate-paduri-taiate-traditional-romanesc


Lemn pentru austrieci


Imediat cum am intrat în localitatea Valea Stânii, pe partea stângă se face o potecă care duce sus pe munte. Am luat-o la pas în sus. Departe de ochii curioşilor a fost amenajată o platformă pe care erau depozitaţi zeci de buşteni, tăiaţi din pădure. Drujbaşul şef întreabă ce lemn vreau să cumpăr. Îi explic că am nevoie de lemn de cea mai bună calitate pentru amenajarea unor patinoare în aer liber. Se uită la stiva de buşteni, se uită la mine…Într-un final spune că buştenii respectivi urmează să fie încărcaţi şi duşi la austrieci. Întrebat fiind pentru cine lucrează, drujbaşul a spus că pentru un patron din localitate care a cumpărat 160 de hectare de pădure, pe care o exploatează în regim privat. Legat de platformă, a explicat că în urmă cu câteva luni au intrat buldozerele şi au amenajat platforma, mai mult a fost schimbat cursul unui pârâu fără acordul autorităţilor. Lucrările sunt evidente pentru toată lumea, numai Garda de Mediu Suceava nu are ochi pentru aşa ceva.

Din păcate, acesta este doar un episod din serialul tăierii pădurilor.

Drujbele şi gaterele sunt neobosite în toată România.

de Petru Zoltan
Inapoi la categorie
Tags: reportaj, bucovina, gater, drujba, taieri paduri, lemn

Comenteaza

dan • 24 Dec 2011
acolos borseni cei care fac legea in partile alea cu padure cu tot ca am fost acolo si imi pare sicilia romineasca toti vind cumpara dupa bunul plac si daca noi saraci oameni platim amenzi din nimic acolo in sicilia il bos del bos campa al re si nimeni nu il deranjeaza , cit costa acel scaun ca ma inscriu si eu la candidatura dar mai intii trebuie sa cotizezi politic malcik .
Reply
0
dan • 24 Dec 2011
acolos borseni cei care fac legea in partile alea cu padure cu tot ca am fost acolo si imi pare sicilia romineasca toti vind cumpara dupa bunul plac si daca noi saraci oameni platim amenzi din nimic acolo in sicilia il bos del bos campa al re si nimeni nu il deranjeaza , cit costa acel scaun ca ma inscriu si eu la candidatura dar mai intii trebuie sa cotizezi politic malcik .
Reply
0
irina • 24 Nov 2011
Bine Domnule Zoltan! cat am umblat si eu in vara asta, numaţ tiruri pline de lemne am vayut, prea pline ca sa fie legale. felicitari ca ati inceput ancheta! Urmeaza sa vorbeasca cineva cu Garda de Mediu Suceava? ar trebui contactati cei de la WWF Romania, au o campanie impotriva taierii padurilor virgine
Reply
0