traditionalromanesc.ro trafic.ro

Articole / Reportaje/interviuri

Inapoi

Moşii şi Sfinţii cei 40 de Mucenici

08 Martie 2012

Pe data de 9 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc pomenirea Sfinţilor 40 de Mucenici, cei care au mărturisit şi au fost chinuiţi în cetatea Sevastiei. Cei 40 făceau parte din aceiaşi oaste şi, pentru că şi-au mărturisit credinţa în Hristos, au fost chinuiţi şi sacrificaţi de către împăratul roman păgân Licinius. Toţi cei 40 de Mucenici au devenit martiri ca vrednici apărători ai credinţei creştine. Pomenirea celor 40 de Mucenici se suprapune la noi cu tradiţia păgână a Moşilor. Căci în trecut, tot pe 9 martie, se sărbătorea moartea Babei Dochia.

Superstiţia spune că în perioada 1-9 martie trebuie să ne alegem o zi şi după cum va fi acea zi aşa ne va merge tot anul. Această superstiţie vine de la legenda Babei Dochia care avea o turma mare de oi dată în grija unor flăcăi din sat. Într-un sfârşit de februarie, aceştia au rătăcit oile pe munte, iar Dochia, furioasă rău, i-a pedepsit şi a plecat să-şi caute oile pierdute. Fiind chiar începutul lunii martie, era destul de frig. Aşa că Baba Dochia a plecat la drum îmbrăcată cu nouă cojoace. Tot mergând, Dochia a început să se încălzească din cauza vremii ce devenea tot mai frumoasă şi a mersului pe munte. Şi a început să-şi lepede pe rând cojoacele, în timp ce blestema zeii că tot schimbau vremea. În a noua zi, după ce şi-a aruncat şi ultimul cojoc, Dochia şi-a găsit oile rătăcite şi a plecat înapoi spre sat. Dar Martie, supărat de blestemele Dochiei, l-a rugat pe fratele său Februarie să mai trimită un ultim ger puternic. Surprinsă fără cojoace, Dochia a fost îngheţată.

În alte legende se spune ca a fost transformată într-o stană de piatră care se află şi acum pe Munţii Bucegi sub denumirea de Babele.

Sfârşitul Dochiei în această a noua zi de martie a stârnit mare bucurie în sat unde, flăcăii pedepsiţi de ea, au sărbătorit cu câte 40 de pahare de vin. De aici şi motivul unor bărbaţi ca, în această zi, să bea 40 de pahare care sunt închinate şi celor 40 de Mucenici Sfinţi.

Tradiţia spune că în această zi se alungă Babele şi vine vremea bună, iar la români este obiceiul de a se pregăti “mucenici” (aluaturi coapte sau fierte, cu nucă şi cu miere) care se dau de pomană.

În alte zone, la sate se aprind de ziua Sfinţilor 40 de Mucenici focuri ritualice de purificare, iar cenuşa rezultată este împrăştiată pe ogoare pentru roade bogate şi în jurul casei pentru a fi ferită de rele.

Alte superstiţii legate de data de 9 martie spun ca Moşii-Sfinţii bat cu toiagele în pământ pentru a gonii îngheţul şi a da drumul primăverii. Sau că dacă plouă în această zi apa trebuie coletată pentru că vindecă durerile de cap şi este benefică pentru ochi. Însă, dacă plouă, se spune că va ploua şi de Paşti. Iar dacă tună, vara va fi roditoare şi va fi secetă dacă tună cu o zi înainte.

Şi se mai crede că pe data de 9 martie vin berzele aducătoare de noroc şi de copilaşi pentru tinerele familii.

va urma: "Soarele în credința populară

Acest articol face parte din campania noastră ”Mândrii de primăvară” - 24 februarie - 25 martie. Intraţi în campania noastră să întămpinăm primăvara simţind româneşte şi ne va merge bine tot anul !

Această campanie cuprinde articole despre străvechea tradiţie a Dragobetelui; semnificaţia Mărţisorului din fiecare regiune a ţării; semnificaţia culorilor mărţişorului; cum ne alegem Babele; Moşii-Sfinţii; zilele arhaice ale femeii; Legenda Soarelui şi alte datini de Primăvară. Textele publicate sunt cercetate şi semnate de etnogafi cunoscuţi.

de Tradiţional Românesc
Inapoi la categorie
Tags: mosii, 40 de mucenici, crestini, ortodocsi

Comenteaza