traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Drumetii

Inapoi

Cetatea Blidaru şi Pădurea Fermecată

10 Decembrie 2011

Un traseu ideal  pentru o drumeţie uşoară şi fascinantă în orice anotimp este spre Cetatea Blidaru din Costeşti, Hunedoara. Parte a salbei de fortificaţii din jurul Sarmizegetusei Regia, Blidaru este cea mai întinsă şi bine conservată cetate dacică. Escavată în totalitate şi îngrijită foarte bine de oameni gospodari, cetatea are până şi nişte scăriţe din lemn ca să nu aluneci în urcuş. Acestă construcţie a fost pur militară, nu are sanctuare şi a fost construită în două faze: prima înaintea războiului din 101-102 şi a doua, în pripă, mărită pentru razboiul decisiv din 105-106. Pe vremuri era un fel de şcoală militară unde dacii îşi pregăteau oştenii. Se crede că aici ţineau dacii şi tezaurul ţării şi o parte din războinici au ţinut "ocupaţi" romanii, până la ultima suflare, pentru ca ceilalţi să aibă timp să ascundă tezaurul.

padure blidaru traditional romanesc
Însă, până să ajungi la cetatea cocoţată pe un deal, trebuie să străbaţi o pădure ce pare ruptă din poveştile Fraţilor Grimm. Drumul accidentat, ce se chinuie să răzbească prin pădurea deasă, te poartă pe lângă copaci contorsionaţi ce au căpătat în timp forme ciudate. Pentru mine este cel mai frumos traseu pe care îl ştiu.

 padurea fermecata cetatea blidaru traditional romanesc

Din metru în metru întâlneşti nişte arbori aşa de frumoşi şi de întortocheaţi, cu braţe şi scorburi mari, de parcă sunt persoane şi fiecare are numele lui şi se ştiu toţi unul pe altul. Copacii ăştia ştiu multă istorie.
Deşi bizari, se arată prietenoşi şi-ţi pun imaginaţia la încercare căutându-le asemănări în lumea reală. Curiosul - un copac ce ţine dâmbul de pământ, deşi jumătate din rădăcini sunt pe afară de parcă s-ar ridica pe vârfuri curios să vadă cine urcă pe cărare. Trei fraţi – un grup de arbori apropiaţi de parcă şuşotesc.

trei frati traditional romanesc

Urlătorul – un copac scorburos ce se termină cu o gură care parcă ţipă. Copacul te tobă – a cărui crengi formează un romb perfect. Şi câte şi mai câte forme bizare nemaiîntâlnite până acum.

padurea fermecata blidaru traditional romanesc


Pentru mine este pădurea fermecată, cu o lumina doar a ei şi unde copacii aşteaptă să-ţi spună istoria. Aşa îmi imaginam pădurile din basmele cu Făt Frumos.

cetatea blidaru varf deal traditional romanesc
Nici cetatea nu m-a dezamăgit, căci, o dată ajunsă la capătul cărării, o poieniţă se iveşte de parcă cineva aprinde brusc lumina. Iar la capătul ei, cetatea se dezvăluie mândră dezvelindu-şi blocurile de calcar zidite în inconfundabilul murus dacicus.
La cetatea aceasta am stat cel mai mult. Este monumentală, sobră, şi domină toate împrejurimile. Mergând pe conturul ei, descoperi forma încăperilor, a turnurilor de apărare şi-ţi imaginezi că este populată şi că auzi zarva şi zgomotul zalelor. Iar poarta mare şi grea ţi se deschide huruind pentru a fi primit dacă ai gânduri bune.

cetatea blidaru murus dacicus traditional romanesc
Este un loc odihnitor şi plin de pace ce nu te mai lasă să pleci. Şi ai impresia că dacă nu mai stai pierzi ceva important.
Cu regret am luat calea de întoarcere şi am căutat drumul prin pădurea mea cea fermecată. Traseul este înţesat de multe locuri ce se lasă descoperite. Peste zece turnuri de apărare stau pitite în vegetaţia înaltă. Din păcate nici unul nu este semnalizat. Doar Negruţa şi Instructorul, prietenii patrupezi neobosiţi, care ne-au însoţit în toate drumeţiile din zonă, le ştiu locul şi ne-au călăuzit spre ele.
Drumul de întoarcere a fost tăcut şi prea scurt. Iar vraja acelor locuri încă mă stăpânesc şi mă cheamă înapoi.
Semeaţă cetate, Trei Fraţi, Urlătorule şi Curiosule aşteptaţi-mă şi promit că revin cât de curând.

De curând am descoperit galeria de fotografii ale lui Cosmin Danilă, ce a după o documentare de 3 ani de zile, fotografiat intreg patrimoniul nostru din care face parte si Cetatea Blidaru. Vedeti aici cetatea Blidaru ce diferit se colorează și toamna târzie dar și iarna. Intrați pe http://www.patrimoniuromanesc.ro/, lb Engleză, secțiunea Orăștie Mountains/Costești-Blidaru.

 

Citiți și primul episod și al doilea episod din drumeția la cetațile dacice: Costești Cetățuie și Sarmiszegetusa Regia.

de Nania Ozon
Inapoi la categorie
Tags: Cetate, blidaru, padure, fermecata, daci

Comenteaza

Pascu Aurel • 15 Dec 2011
Locuri de o frumusete rara, incarcate de istorie. M-am simtit purtat acolo de condeiul povestitoarei. Multumim Dnei Ozon.
Reply
3
Cornelia • 16 Dec 2011
Am fost anul trecut prin aceste locuri minunate. Multumim pentru ocazia de a retrai clipele de atunci
Reply
2
Nania Ozon • 20 Dec 2011
Ma bu*** tare sa aud ca am reusit sa va fac purtati, mai ales ca eu nu sunt povestitoare de meserie, ci grafician, sau mai precis, ca sa folosesc termenii din engleza - webdesigner :)
Reply
0
Matilda • 20 May 2018
cialis 20mag [url=https://www.cheapviagra12.com/]sildenafil 20mg[/url] mwfxrct48299
Reply
0