traditionalromanesc.ro trafic.ro

Datini / Credinta si obiceiuri

Inapoi

Mărţişorul în Oltenia

27 Februarie 2012

Şi aici, obiceiul din prima zi a primăverii, ca şi ziua, purtau, aproape generalizat, numele de Mărţişor. Foarte rar, prin Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea apar denumirile Dragobete sau Cap de primăvară.

Mărţişorul presupunea existenţa obligatorie a şnurului împletit din două fire, unul alb şi celălalt roşu, şnur confecţionat, până după primul război mondial, numai în casă de către bunici, femei şi tinerele fete. Prin judeţele Gorj şi Dolj este amintită şi culoarea albastră pentru unul din firele şnurului. Materia primă de bază era lâna, dar erau folosite mai rar bumbacul şi mătasea. Mărţişorul presupunea uneori şi ataşarea de şnur a unui bănuţ (din argint), a unei cruciuliţe sau, mult mai rar, a unei iconiţe.

Mărţişorul era dăruit, ca şi în Moldova, în special copiilor şi fetelor. Există atestări, mai ales pentru zonele Dolj şi Olt, care arată că mărţişorul era purtat numai de către fetele mari, care, foarte interesant, îl purtau ascuns în sân. Mărţişoarele erau puse la încheietura mânii şi la gât, în vreme ce flăcăii (care îl primeau foarte rar!) îl purtau sub formă de cicurel la căciulă sau la pălărie.

Perioada purtării mărţişorului era, cel mai adesea, „toată luna martie”. Însă, în funcţie de zonă, se purta şi numai una sau câteva zile, dar şi una, două, trei săptămâni sau o lună, ajungându-se, prin Vâlcea, chiar şi până la două-trei luni. După ce era scos, de cele mai multe ori şnurul se păstra în casă (în lada de zestre!), se punea la geamuri, pe garduri, pe arbuşti sau pe pomi verzi sau înfloriţi (mărăcine, trandafir, măceş, piersic,vişin sau corcoduş), se arunca lângă copaci, la răspântii de drumuri sau în fântâni, se îngropa la rădăcina unui pom, de obicei a unui măr, sau se lega la stâlpul de la poartă.

Acest articol face parte din campania noastră ”Mândrii de primăvară” - 24 februarie - 20 martie. Intraţi în campania noastră să întămpinăm primăvara simţind româneşte şi să ne meargă bine tot anul !

Această campanie cuprinde articole despre străvechea tradiţie a Dragobetelui; semnificaţia Mărţisorului din fiecare regiune a ţării; semnificaţia culorilor mărţişorului; cum ne alegem Babele; Moşii-Sfinţii; zilele arhaice ale femeii; Legenda Soarelui şi alte datini de Primăvară. Textele publicate sunt cercetate şi semnate de etnogafi cunoscuţi.

de Marcel Lutic
Inapoi la categorie
Tags: martisor, oltenia, datini

Comenteaza

gabriela • 29 Feb 2012
cu adevarat superb ceea ce ati scris aici!eu sunt din oltenia si recunosc aici obiceiurile povestite de bunici si strabunici
Reply
0