traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Atractii turistice

Inapoi

Muzeul Costumelor Populare din România - incinta Palatului Parlamentului

13 Decembrie 2011

Muzeul Costumelor Populare din Romania inaugurat în data de 24 noiembrie 2004, se aflăsub tutela Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi este găzduit de către Palatul Parlamentului, într-una din sălile acestuia aflate la parterul clădirii.

În cadrul muzeului vă puteţi bucura de o colectie de costume populare româneşti, ce ilustrează portul popular femeiesc şi bărbătesc din zona Muscel-Argeş, Dâmboviţa, Vâlcea şi Teleorman. Cele peste 250 de exponate sunt prezente în 2200 de m.p., zona cel mai bine reprezentatăfiind Muscel-Argeş.

Colectia de costume a fost donată în decursul timpului de doamna Marghiolita Constantinescu Rogojan, artist plastic, decorat cu Ordinul Naţional Steaua României, datorita îmbogăţirii patrimoniului nostru naţional cultural. Doamna Rogojan a donat din colecţia dânsei de costume populare şi altor ambasade din străinătate.

Costumele prezente înfăţişeaza portul popular în diferite ocazii, cum ar fi în cadrul unui alai de nuntă, cum sunt costumele aflate în foişorul din centrul muzeului. Acestea sunt înfrumuseţate în funcţie de vârsta celor care le poartă, anotimp, ori zona din care provin. Costumele ilustrate aratăevolutia portului popular românesc în ultima sutăde ani. Unele costume sunt cusute cu fir de argint şi aur care au aparţinut oamenilor mai înstăriţi de la sat.

Muzeul se aflăsub presiune de a fi evacuat din Casa Poporului, însă acest lucru nu este posibil momentan datorităîntelegerii dintre stat şi doamna Marghiolita Constantinescu Rogojan. 

Din păcate, traficul de turişti este scăzut din cauză că direcţionarea spre acest muzeu nu se face, mulţi neştiind de existenţa lui.

Cu toate că muzeul adăposteşte un număr impresionant de costume populare tradiţionale, nu sunt expuse toate costumele din colecţia doamnei Rogojan din cauza lipsei de busturi şi spatiu în cadrul muzeului.

Detalii utile si adresa exactă: Adresa: Palatul Parlamentului
Corpurile A3 şi F

Vezi harta

Telefon :
021.311.49.90
021.311.49.91

Orar:
Luni: închis
Marţi - duminică : 9.00 - 17.00

Taxa intrare:
Adulţi - 6 RON
Elevi, studenţi, pensionari - 3 RON
Acces gratuit persoane cu deficienţe funcţionale, veterani, văduve de război, membrii ICOM, ICOMOS, specialişti din muzee, din Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional

de TraditionalRomanesc.ro
Inapoi la categorie
Tags: muzeu, costume populare, ie, brau

Comenteaza