traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Atractii turistice / Banat

Inapoi

Mănăstirea Piatra Scrisă

27 Ianuarie 2012

Legenda picturii de pe stâncă

Acum câteva sute de ani, un căpitan de oaste creştin, urmarit fiind de turci, s-a prăvălit într-o râpă cu tot cu cal. El a plonjat în râul Timiş scăpând nevătămat de urmăritori. Considerând că numai o intervenţie divină l-ar fi putut salva, căpitanul a poruncit ca pe stânca din aproprierea căzăturii să fie pictată icoana Sfintei Treimi.
Creştinii se pot închina şi azi la această icoană. Ea poate fi găsită la Schitul Piatra Scrisă din Banat. Mai exact, în comuna Armeniş situată la 25 de kilomteri de Caransebeş pe drumul ce-l leagă de Orşova.

Legendele icoanei apărute pe stâncă sunt multe. Însă toate pun apariţia ei pe seama unor oameni care în acel loc au scăpat miraculos dintr-o situaţie de viaţă şi de moarte sau pe seama unui miracol. Cert este că nimeni nu ştie când şi cum a apărut exact.
Istoricii pretind însă că în zonă ar fi existat o peşteră în care a trăit un pustnic şi că acesta ar fi pictat icoana.

Icoana ce-a mutat tunelul de tren
Dar povestea descoperirii icoanei este la fel de frumoasă ca şi legendele despre creaţia ei şi este legată de construirea tunelului ce străpunge dealul pentru a face legătura dintre Caransebeş şi Orşova. În timpul acestor lucrări a fost descoperită pictura de pe stâncă, iar gura tunelului ar fi trebuit să se ivească din piatră chiar în dreptul icoanei. La insistenţele localnicilor care considerau o minune găsirea picturii, inginerul care coordona lucrarile la calea ferată a acceptat să modifice planul şi să se abată cu tunelul vreo cinci metri pentru a cruţa icoana.

Prima mărturie documentară despre acest loc apare pe o hartă militară austriacă din 1788 pe care este menţionată Stânca Sfintei Treimi. După 35 de ani, icoana este restaurată, iar în  anul 1929, Vasile Dragomir din Slatina Mică ridică aici o capelă în memoria fiicei sale decedate. După un an, Eiscopia Caransebeşului construieşte un aşezământ monahal şi o clopotniță sub denumirea Schitul Piatra Scrisă.
 

Între timp, drumul pe care este poziţionat Schitul a devenit unul european, destul de aglomerat şi zgomotos. Din aceste motive, Episcopia a decis ca pe dealul de alături să fie construit un nou aşezămţnt monahal şi o biserică cu hramul Duminicii Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii. Dar mănăstirea este mai cunoscută ca fiind cea de pe dealul de lângă biserica ce găzduieşte icoana “nefacută de mâini omeneşti” a Sfintei Treimi.

Cum ajungi la Mănăstirea Piatra Scrisă?
La Mănăstire se poate ajunge foarte uşor din Carnsebeş, pe E 70, spre Orşova, la cîţiva kilometri de Armeniş. În sens invers, din Orşova spre Caransabeş, Icoana pictată pe stâncă se află la doar 3-4 kilometri după intersecţia cu drumul 608 ce duce spre Rusca, chiar lângă pasarela de cale ferată.

Află şi tainele Manastirii Bistriţa din judeţul Neamţ, zidită de către Alexandru cel Bun în 1406, sau tainele Mânăstirii Putna din Bucovina construită de Stefan cel Mare, intre anii 1466 – 1469

de Tradiţional Românesc
Inapoi la categorie
Tags: manastire, schit, piatra scrisa, banat, traseu turistic

Comenteaza