traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Atractii turistice / Crisana-Maramures

Inapoi

Cetatea Şoimoş

02 Februarie 2012

În satului Şoimoş, judetul Arad, se află ruinele uneia dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din ţara noastră.   
Ca să ajungi la cetate, din Arad, se merge pe DN7 care este drumul spre Deva.
Din Arad sunt 37 de kilometric pana la Şoimoş care, împreună cu Radna, este acum parte a oraşului Lipova.
Cetatea este situată pe dealul Cioaca Tăutului, pe partea dreaptă a râului Mureş.
Nu se ştie sigur dar se presupune că cetatea a fost construită de banul Severinului, nobilul Paul, pe la sfârşitul secolului al XIII-lea, pentru a se apăra de invaziile tătarilor.
Timp de 200 de ani, Cetatea Şoimoş este donată, cumpărată sau cucerită în mai multe rânduri ca, la mijlocul secolului al XV-lea să intre sub stăpânirea lui Iancu de Hunedoara care a şi ordonat refacerea ei.
Timp de alţi 100 de ani, cetatea a trecut prin mai multe mâini printer care ale lui Ioan Corvin, şi a fost martoră la mai multe bătălii, asediul răsculaţilor lui Gheorghe Doja, de la 1515, fiind cea mai cunoscută.
Din 1552 şi până în 1688, cetatea Şoimoş a fost ocupată de turci. De plecarea otomanilor şi până la părăsirea ei definitivă, cetatea a jucat rol militar dar fără să fie implicată în evenimente importante.
În 1788 s-a dispus demolarea ei, iar pînă în secolul al XIX-lea, când  a fost protejată de legea monumentelor, cetatea s-a degradat sistematic.
Cetatea Şoimoş a beneficiat de ultimele reparaţii prin anii 1970.
Legenda construirii cetăţii spune că aceasta făcea parte dintr-un complex de fortificaţii: Şoimoş, Şiria şi Dezna construite de către trei surori. Când s-au întâlnit, surorile au început să se laude, fiecare cu cetatea ei. Prima spuse: "Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine." A doua nu se lăsă mai prejos: "Şi cetatea mea va fi gata tot mâine", spuse ea. Cea de-a treia exlamă sfidător: "Chiar dacă nu mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine." După ce au fost finalizate construcţiile, acestea s-au prăbuşit, iar surorile s-au transformat în şerp. Fiecare şarpe purta câte o coroană de aur pe cap şi o cheie de aur în gură. Se spune că, în fiecare an, cei trei şerpi apar aşteptând pe cineva vrednic care să le ia coroanele şi cheile şi să le elibereze pentru a se putea transforma din nou în fecioare, iar cetăţile lor se vor clădi singure la loc.
O altă tradiţie este legată de numele cetăţii. Se spune că, în trecut, în cetate se creşteau şi se dresau şoimi, fapt ce a adus mare faimă cetăţii.

Odată ajunşi la cetatea Şoimoş, nu putem rata şi celelalte obiective turistice din apropiere: Mănăstirea "Sfânta Maria" din Radna, biserica "Buna Vestire" din Şoimoş, ansamblul bisericii "Adormirea Maicii Domnului", bazarul tucesc "Sub dughene", iar iubitorii de drumeţii se pot aventura în Rezervaţia Naturală "Balta Şoimoş".

de Tradiţional Românesc
Inapoi la categorie
Tags: Cetatea Soimos, Arad, Lipova, Iancu de Hunedoara

Comenteaza