traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Atractii turistice / Dobrogea

Inapoi

Lăcaşele de cult şi cetăţile din Garvăn

01 Februarie 2012

Lăcaşele de cult şi cetăţile din Garvăn

Cine a auzit de satul Garvăn din judeţul Tulcea? Chiar dacă puţină lume îl ştie, Galvăn este foarte darnic cu turiştii pentru că aici există mai multe vestigii antice, o Mănăstire şi urmele celei mai vechi biserici de pe la noi.
În satul Garvăn poţi ajunge din Galaţi, după ce treci Dunărea cu bacul (o aventură în sine doar această acţiune) şi conduci 11 kilometri pe E87. Sau, dinspre Est, venind de la Tulcea tot pe E87.
Pe vremuri, lângă Garvăn era şi o baltă plină de peşte, dar aceasta a fost secată în timpl regimului communist pentru a fi transformată în teren agrigol.
Cu toate că a fost construită abia în 2004, prima destinaţie când ajungi aici este Mănăstirea Dinogeţia. Mănăstirea de călugări poartă hramul Izvorul Tămăduirii şi cuprinde o mică biserică şi chiliile. Se ajunge foarte uşor la ea pentru că se vede de pe şosea, pe partea dreaptă, cum mergi de la Garvăn spre Galaţi. Acest aşezământ monahal nu este foarte cunoscut în afara Dobrogei. Din păcate, oamenii au auzit de Mănăstirea Dinogeţia mai mult de la ştiri, după ce în anul 2005, nişte hoţi au furat o sumă de bani de aici.
În apropiere de mănăstire, pe aceaşi parte dar puţin mai spre satul Garvăn, se află ruinele unei vechi cetăţi romano-bizantine. Localnicii denumesc locul în care se află cetatea “Bisericuţa”.
De altfel, Dinogeţia a fost o aşezare geto-dacică datată în secolele III-IV î.C. Apoi, după ocupaţia romană, pe aceste locuri a fost construită o fortăreaţa, menţionată şi de Ptolomeu în scrierile lui. Cercetările arheologice au scos la iveală că la început, Dinogeţia romană a fost construită pe malul stâng al Dunării şi că a fost mutată, la începutul secolului IV d.C. la Bisericuţa. Aşezarea romană a fost locuită până în secolul VII, după ce a fost incendiată şi distrusă în urma unor invazii. În prioada în care a fost populată, aşezarea a fost reconstruită şi modernizată de mai multe ori.


Abia în secolul X, bizantinii au refăcut zidurile cetăţii, iar apoi, timp de mai bine de 200 de ani a fost o aşezare feudală după ocuparea cetăţii de către cneazul Kievului.
Pe ruinele cetăţii s-a construit, în secolele X-XI cea mai veche biserică cunoscută în România şi ale cărei ruine se pot vedea şi azi.
La 3,5 kilometri sud-est de cetate se află Mlăjitul Florilor. Aici este un sit arheologic în care s-au descoperit urmele unor aşezări dacice din perioada pre-romană. În urma cercetărilor au fost scoase de sub pământ mai multe locuinţe sub formă de bordeie precum şi o mare cantitate de unelte şi fragmente ceramice.
Şi dacă ai vreme, poţi să te abaţi şi mai spre Nord pentru a da o raită prin piticii dar minunaţii Munţi Măcin. Fiind unii dintre cei mai vechi munţi din Romania, aceştia sunt incluşi într-o arie protejată tocmai datorită diversităţii extraordinare pe care o oferă.

de Text trimis de Dan Oană din Tulcea
Inapoi la categorie
Tags: Garvăn, daci, Tulcea, Galaţi, Dunărea

Comenteaza