traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Atractii turistice / Oltenia

Inapoi

Pietrele vii de la Costeşti

01 Februarie 2012

În judeţul Vâlcea, pe drumul naţional ce leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu, lângă comuna Costeşti, se găseşte o curiozitate a naturii foarte rară: Muzeul Trovanţilor. Cunoscute şi sub denumirea de pietrele vii sau pietrele crescătoare, trovanţii sunt microforme de relief care se formează prin acumulări de nisipuri şi gresii. La prima vedere par doar nişte biolovani rotunjiţi dar caracteristica lor este că, în timp, ei cresc. Adică îşi măresc dimensiunile. Bineînţeles că acesastă creştere nu este vizibilă cu ochiul liber, trovanţii crescând cu doar 4-5 centimetri în o mie de ani.
Un alt loc din România unde „cresc” trovanţi este Dealul Feleac, lângă Cluj, însă doar cea din Vâlcea este şi muzeu.
Aici este o carieră de nisip uşor accesibilă, pentru că se află chiar pe partea stângă a şoselei chiar înainte de intrarea în Costeşti. Muzeul se întinde pe o suprafaţă de 100 mp şi cuprinde mai mulţi trovanţi de diferite forme şi mărimi. Unii dintre ei au ajuns deja şi la căteva tone stând în soare după ce au fost dezgoliţi de nisipul exploatat în carieră.
Însă,  trovanţii cei mai spectaculoşi se găsesc la 16 kilometri depărtare, lângă satul Oteşani. De la Costeşti se poate ajunge aici şi pe jos pe un traseu marcat şi, ajunşi la râul Gresari, de-a lungul lui se pot zări toate formele şi dimensiunile de trovanţi.
De altfel trovanţii se află îngropaţi în toate zonele nisipoase ale comunei Costeşti, având din 2005 statut de Rezervaţie Naturală Geologică.
Din păcate, ca multe altele, nici această zonă nu este exploatată turistic prea mult, multă lume neştiind de existenţa acestor trovanţi. Şi asta nu pentru că există o credinţă populară cum că „pietrele vii” ar purta ghinion.
Norocul face că zona este foarte bogată în atracţii turistice. La doar câţiva kilometri se află Mănăstirea Horezu, Târgul meşterilor olari din Horezu şi multe alte mînîstiri.
 

de Text trimis de Marina Dornea din Ramnicu Vâlcea
Inapoi la categorie
Tags: trovanti, Costesti, Horezu, Valcea

Comenteaza