traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Drumetii

Inapoi

Mănăstirea Botoş este cea mai "tânără" din Bucovina

04 Ianuarie 2012

Mănăstirea Botoş din Bucovina
Mănăstirea din Botoş, judeţul Suceava poartă hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Nu se ajunge foarte uşor la ea, mai ales dacă este zăpadă, aşa cum am avut noi noroc. Însă peisajele şi aerul curat ce te însoţesc tot drumul te fac să uiţi de drumul abrupt lung de 3 kilometri.


Mănăstirea din Botoş este construită în inima Bucovinei pe un deal, la o altitudine de aproximativ 900 de metri, iar accesul se face din Vatra Dornei pe drumul ce duce spre Maramureş. Botoş face parte din renumita comună Muzeu Ciocăneşti, cea cu casele încondeiate. Treci de Ciocăneşti şi, după vreo 5 kilometri întâlneşti o săgeată ce indică drumul spre Sfânta Mănăstire. Aici am lăsat maşina şi am luat-o la picior căci drumul este abrupt şi alunecos de la zăpada proaspăt căzută. Doar cu o maşina 4X4 ai şanse de izbândă dar drumul pe jos este mult mai plăcut şi ai şansa de a contempla peisajele unice.


Urcuşul ne-a luat cam o oră pentru că mulţi dintre noi nu am fost pregătiţi pentru un urcuş prin zăpadă. Iar cei 3 kilometri au părut 10. Cu puţin timp înainte să ajungem la Mănăstire s-a lăsat şi întunericul şi, când am deschis uşa bisericii, tocmai se încheia slujba de Vecernie.


Părintele Galaction ne-a primit cu căldură şi ne-a invitat să ne aşezăm şi să ne tragem sufletul până ne povesteşte el câte ceva despre Mănăstire.
Aşa am aflat scurta şi zbuciumata istorie a Mănăstirii.
„În prezent suntem 11 vieţuitori la acest Schit a cărui Biserică este închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Istoria Mănăstirii este legată de Decretul 410 dat de comunişti pentru că ei considerau că toţi călugării trebuie să muncească şi nu să trăiască din mila statului. Atunci, 37 de călugări s-au ascuns aici, în zonă, ei fiind adăpostiţi de către soţii Mina şi Andrei Ciocan. Iar Sfânta Liturghie se săvârşea zilnic în podul unui grajd. Dar cineva i-a trădat şi toţi cei 37 de călugări au fost arestaţi şi coborâţi în lanţuri pe drumul pe care duneavoastră aţi urcat.”, ne-a mărturisit părintele Galaction.


În anul 1999 s-a început construirea Mănăstirii, iar biserica a fost ridicată chiar pe locul grajdului unde ţineau cei 37 de călugări arestaţi, în secret, slujbele. „Pentru că odată ce se ţine o liturghie într-un loc, acel pământ este sfânt”, ne-a explicat părintele. Dar primul Paraclis, sfinţit în 2000, a fost mistuit de flăcări ca apoi să fie construită actuala biserrică. În anul 2007 a fost oficiată slujba de sfinţire a schitului, iar în 2009, un grup de călugări de la Mănăstirea Dorotea a fost transferat la schitul Botoş, egumen fiind numit Protos. Galaction Dominte.
Părintele Galaction îşi doreşte ca în viitor „prin îngăduinţa arhierească să se construiască un mic aghiazmatar pentru săvârşirea slujbelor vara şi construirea unei trapeze pentru pelerini.”


Porţile Schitului sunt mereu deschise tuturor celor care doresc să găsească o rugăciune de binecuvântare, de dezlegare de păcate, de sănătate, un sfat şi un popas duhovnicesc în mijlocul naturii.
Deşi este mai puţin cunoscută şi nu deţine icoane făcătoare de minuni sau tezaure vechi voievodale, Schitul din Botoş oferă pelerinilor un loc liniştit de reculegere şi de rugaciune într-o zonă naturală extraordinară.


Programul liturgic este păstrat cu sfinţenie la Mănăstirea Botoş şi se înscrie în vechea tradiţie a rânduielilor monahale din întreaga Moldovă: ora 8.00 – Acatistul zilei, Ceasul III, Ceasul VI, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori şi cei adormiţi; ora 17.00 – Vecernia şi Pavecerniţa; ora 24.00 – Miezonoptica şi Utrenia.

de TradiţionalRomânesc.ro
Inapoi la categorie
Tags: manastire, schit, bucovina, apostolii petru si pavel

Comenteaza