traditionalromanesc.ro trafic.ro

Turism / Drumetii

Inapoi

Vraja şi aşezările dacilor din Munţii Orăştiei (II)

14 Octombrie 2011

• La Sarmizgetusa Regia (pe Dealul Grădiştei) am ajuns destul de târziu, pe la 12:00, şi încercând să evităm un grup de copii gălăgioşi pe care profesorii îi dojeneau că “supără liniştea străbunilor”, am încercat să urcăm pe vârful Godeanu. Zic încercat pentru că traseul este pieptiş, destul de dificil. După jumatate de oră gâfâiam groaznic. Calculând că ne ia prea mult, dupa altă jumatete de oră,   am ales să coborâm ca să putem cerceta Capitala Daciei pe lumină.

Pentru inceput ... m-a surprins marele drum pavat,  este monumental. Imi imaginam procesiuni de preoti sau nobili ce in mintea mea, trebuie sa fi mers pe acolo.

Sanctuarele sunt impresionante, mai ales dublate de poveştile lui Vasile Sarmis, un domn care are grijă de sit şi căruia nu-i tace gura până nu spune tot ce ştie, de la legende până la cum era folosit fiecare sanctuar.  Cercetările arheologice sunt făcute doar în proporţie de 13%, iar reamenajările sunt făcute, mai toate, neprofesionist, cu blocuri din beton care înlocuiesc părţile lipsă, dar mai bine detaliile le aflaţi direct de la acest Vasile.
Nu există niciun centru de informare, - ca dealtfel la nicio cetate - şi dacă nu te documentezi înainte nu prea întelegi ce e cu pietrele dinaintea ta.

Marele Sanctuar circular este de fapt un calendar în care sunt aşezate la fiecare 6 pietre dispuse orizontal, una perpendiculară (7 erau oare zilele săptămânii?). Inexplicabil este însă faptul că în interiorul potcoavei mici din acest calendar, busola deviaza brusc cu 10-15 grade. Nu este vorba doar de un câmp magnetic pentru că asta ar însemna ca busola să devieze treptat, pe masură ce te apropii de centrul magnetic, pe o rază mai mare. Dar acul se schimbă brusc pe o arie de doar un metru şi revine brusc cînd ieşi din câmp.

Astrologii antici citeau in astrolab, buun, asta am mai auzit, dar ca dacii ar fi folosit astrolabul chiar nu m-as fi gandit... (al doilea din lume s-a descoperit la Stonehenge). Se pare că dacii îl umpleau cu apă şi puteau studia bolta cerească oglindită; alţii spun că era tot un fel de calendar.

Binenteles ca in capitala nu putea lipsi sistemul de canalizare, de data aceasta mai mare decat la Costesti Cetatuie :)


Este şi un izvor la Sarmizegetusa de unde ne-am umplut bidonaşele cu apa super bună. Mostre din această apă au fost trimise la câteva  laboratoare care au certificat că este puternic ionizată pentru că trece pe lângă un filon de argint.

Cât despre săpături,  se pare că nu sunt fonduri, că studenţii arheologi de la Cluj, după practica din fiecare vară îngroapă înapoi în pămant descoperirile de la Sarmizegetusa pentru că nu sunt bani pentru conservarea lor. Dacă pământul a avut grijă de cetăţi 2000 de ani, tot el să aibă şi până apar banii…

Citiți și primul episod și al treilea episod din drumeția la cetațile dacice: Costești Cetățuie și Cetatea Blidaru și padurea fermecată.

de Nania Ozon
Inapoi la categorie
Tags: Muntii Orastiei, Sarmiszegetusa, Capitala daciei, Cetate, daci, drum pavat, antic, arheologie, cercetari, izvor

Comenteaza

Calin • 15 Oct 2011
Dacii formau o civilizatie foarte avansata pentru timpurile lor. Degeaba incearca unii sa minimalizeze acest aspect.
Reply
4
Constantin-Bogdan Festila • 18 Oct 2011
P.S. ...are Simion Mehedinti un text intitulat \"Vechimea poporului roman si elementele alogene\", e potrivit ca idee cu ceea ce regasesc aici...
Reply
4
Constantin-Bogdan Festila • 18 Oct 2011
Fascinant! ...am calatorit in timp cu Dvs. Va multumesc din suflet pentru acest articol!
Reply
6
Nania Ozon • 13 Dec 2011
Vă multumesc tare mult domnule Profesor, sunt onorată!
Reply
2