traditionalromanesc.ro trafic.ro

Evenimente / Eveniment

Inapoi

Târgului Mărţişorului Botoșani - 2012

17 Februarie 2012

Mărţişoare tradiţionale confecţionate manual, nu de serie

Centrul de Creaţie Botoşani va organiza în perioada 25-29 februarie 2012 a doua ediţie a Tîrgului Mărţişorului din Botoşani. Veţi găsi meşterii populari din judetele: Iasi, Vaslui, Neamt, Suceava, Harghita si Botosani, participanţi pe pietonalul Unirii.

Potrivit referentului etnolog al instituţiei organizatoare, Margareta Mihalache, sunt aşteptaţi la această nouă ediţie artişti populari din Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Harghita.

“Sunt meşteri care au participat şi la ediţia de anul trecut şi, pentru că au fost foarte mulţumiţi şi de organizare şi de interesul pe care botoşănenii l-au acordat acestor talismane care se acordă de 1 martie, revin”, a declarat Margareta Mihalache, referent etnolog în cadrul Centrului de Creaţie Botoşani.

Mesterii invitati in număr de 40 vor expune mărtisoare confectionate doar manual si nu in serie pentru  care s-au folosit urmatoarele materii : lemn, lut, metal și panusi. De asemenea, vor fi  acceptate si martisoarele care sunt constituite din bucatele de cartonase acoperite cu ajutorul firelor de mătase roșii și albastre, dar si cele din mărgele mici de diferite culori din care se mai realizează si astăzi zgardanele traditionale.

Simbolurile abordate de mesteri trebuie sa fie dintre acelea traditionale, preluate din comunitățile din care provin.
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii traditionale Botosani si-a propus să asigure continuitate acestei manifestari care are in vedere mentinerea  acestui talisman  ca mărturie a unui rit arhaic stravechi, născut  în comunitătile de altadată.
 
Astfel de mărţişoare nu pot fi găsite cu uşurinţă în magazine deoarece sunt lucrări unicat confecţionate de meşteri populari care doresc să păstreze curate tradiţiile populare.
 
La târg vor participa printe altii, Valentina Acasandrei din Iasi, cu pictură naivă pe linguri de lemn şi mărţişoare autentice
 
Targuri similare:
Vezi si Muzee si expozitii
Tags: targ martisor botosani, mesteri populari, martisor