traditionalromanesc.ro trafic.ro

Retete / Panificatie si patiserie

Inapoi

Pâine de casă în cuptor

09 Noiembrie 2011

Timp de preparare: 2:30
Dificultate: mică
Număr de porţii: 2

Ingrediente: 2 kg făină
2 ouă
drojdie cât o nucă, frecată în prealabil cu 2 linguri de zahăr
o linguriţă cu vârf de sare
apă sau lapte călduţ

Mod de preparare: Recunoaşteţi că vi se face poftă din când în când de o pâine de casă tradiţională, cu coajă crocantă şi făcută pe vatră.
Dar cum, din păcate, mulţi dintre noi nu putem să preparăm aşa ceva acasă, vă recomandăm o pâine care se poate face uşor în cuptor, în formă de cozonac.

Pentru 2 pâini, puneţi într-un vas cam 2 kg de făină, 2 ouă, drojdie cât o nucă, frecată în prealabil cu 2 linguri de zahăr, o linguriţă cu vârf de sare şi apa sau laptele călduţ cât cuprinde (se toarna până aluatul este un pic moale). Frământaţi toate ingredientele până aluatul se desprinde uşor de pe vas. Dacă este încă lipicios, mai adăugaţi câte puţină făină. Lăsaţi aluatul la crescut până îşi dublează volumul.

Pe masa pudrată cu făină, împărţiţi aluatul în 8 bucăţi, şi modelaţi-le pe fiecare sub formă de baghete lungi. Răsuciţi-le câte două, apoi în patru ca să rezulte două pâini. Capetele le tăiaţi. Puneţi pâinile în tăvile de cozonac unse cu ulei şi mai lăsaţi-le la crescut, apoi ungeţi-le cu ou şi presăraţi-le cu susan sau cu mac.

La final, puneţi-le la cuptor la foc mediu până se rumenesc iar bucătăria se umple de miros de pâine proaspătă şi fierbinte.

Dacă aveţi drum prin Transilvania şi vreţi să mâncaţi pâine cum o făcea bunica, treceţi de cumpăraţi o pâine pe vatră de la Mitică din Costeşti.

Recomandat de TraditionalRomanesc.ro

Voteaza
Nota 0.00 din 5 (13 voturi)
Toate retetele
Tags: paine de casa pufoasa, paine de casa la cuptor