traditionalromanesc.ro trafic.ro

Retete / Deserturi

Inapoi

Prajitură Albă ca Zăpada

22 Octombrie 2011

Timp de preparare: 1:30
Dificultate: medie
Număr de porţii: 10

Ingrediente:
2 ouă
6 linguri zahăr
9 linguri ulei
6 linguri lapte dulce
1 linguriţă amoniac alimentar
făină
coajă rasă de la o lămâie şi sucul unei jumătăţi de lămâie

Ingrediente pentru cremă:
2 pachete unt (80% grăsime)
1 litru de lapte
16 linguri zahăr tos
200 gr griş
sucul de la 2 lămâi

Pentru glazură:
2 plicuri zahăr pudră cu aromă de vanilie
suc de lămâie

Mod de preparare: Ca să pregătiţi foile pentru prăjitura Albă ca Zăpada, stingeţi amoniacul cu suc de lămâie, apoi amestecaţi toate ingredientele - mai puţin făina - până obţineţi un aluat cu consistenţă egală.
Adăugaţi câte puţină făină şi amestecaţi, apoi frământăţi până când aluatul nu se mai lipeşte de mână.

Împărţiţi aluatul în petru. Din fiecare sfert coaceţi pe fundul unei tăvi (25/35cm), căte o foaie. Foaia trebuie să fie foarte bine întinsă şi se ţine în cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 8 minute fără să se rumenească.
Puneţi foile de aluat pe fundul tăvii acoperit cu hârtie de copt. Aveţi grijă când le scoateţi din cuptor să nu se rupă. O puteţi lăsa să se răcească pe hârtia de copt, pe un grătar.

Pentru a pregati crema, fierbeţi laptele cu zaharul tos până când se dizolvă tot zahărul. Apoi adăugaţi grişul şi amestecaţi energic şi continuu ca să nu se facă cocoloaşe şi nici să nu se prindă de oală. Dupa 4-5 minute, se stinge focul, se pune deasupra o folie alimentară şi se dă la rece.

Cât timp se răceşte crema, amestecaţi două pachete de unt (rece) până când untul devine spumos.

Crema foarte bine răcită, se amestecă până devine pufoasă, apoi se adaugă sucul proaspăt stors de la lămâi. Amestecaţi până se încorporează tot sucul de lămâie şi apoi adaugaţi treptat untul, amestecând continuu.

Crema o împărţiţi în 3 şi o întindeţi între foi, presând bine fiecare foaie înainte de a întinde următorul strat de cremă.

La final preparaţi glazura: cerneţi zahărul pudră şi apoi adăugaţi câte puţin suc de lămâie. Amestecaţi până când obţineţi o glazură semi-lichidă, pe care o întindeţi cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi.

Puneţi prăjitura la rece câteva ore, chiar până a doua zi.
Serviţi-o tăiată bucăţele potrivite. Folosiţi un cuţit cu lama subţire pe care îl puteţi şterge cu un şervetel umed dupa fiecare tăietură.

Dacă doriţi să pregătiţi un desert tradiţional românesc mai rapid, încercaţi papanaşii cu brânză de vaci.

Recomandat de TraditionalRomanesc.ro

Voteaza
Nota 1.27 din 5 (19 voturi)
Toate retetele
Tags: prajitura alba ca zapada