traditionalromanesc.ro trafic.ro

Retete / Muraturi si conserve

Inapoi

Reţetă bulion roşii

03 Februarie 2012

Bulion de roşii făcut în casă

Timp de preparare: 04:00
Dificultate: medie

Ingrediente: roşii coapte şi mari
crenguţe de busuioc

Mod de preparare:

Cel mai gustos bulion de roşii este cel preparat în casă după reţeta bunicii.

Pentru a-l pregăti, aveţi nevoie de roşii mai mari coapte bine, pe care le spălaţi, le tăiaţi mărunt şi le fierbeţi într-un vas emaliat până se înmoaie. Amestecaţi cu o lingură de lemn ca să nu se prindă de fundul vasului. Apoi strecuraţi roşiile fierte. Dacă se întamplă să mai treacă sâmburi micuţi prin sită nu este nicio problemă. Compoziţia se pune iar la fiert aproximativ 20 de minute până nu mai rămâne spumă deasupra.

Dacă aveţi maşina de roşii, nu este nevoie decât să treceţi bucăţele de roşii proaspete prin maşină şi apoi să puneţi sucul la fiert 20 de minute.

Sticlele le pregătiţi dinainte, le spălaţi bine şi le lăsaţi la uscat. Ele nu trebuie să fie umede când veţi fi gata de turnarea bulionului.
Când bulionul e gata, turnaţi câte puţin în fiecare sticlă, astfel încât să ajungă sticlele la aceeaşi temperatură cu sucul de roşii. Nu umpleţi sticla din prima cu sucul de roşii fierbinte pentru că riscaţi să crape. Uşor, turnaţi bulion până umpleţi fiecare sticlă.
Apoi puneţi câte o crenguţă de busuioc în gâtul fiecarei sticle şi legaţi-le cu celofan pus în 2-3 straturi sau astupaţi sticlele cu dopuri de plastic. Sticlele le lăsaţi apoi acoperite cu pături să se răcească încet, timp de 2 zile.

Bulion de rosii puteti pune şi în sticle de plastic (PET) în care a fost apă. Pe acestea însa le umpleţi diferit. Puneţi sticlele de plastic într-un lighean sau găleată cu apă rece. Apa rece tebuie să ajungă până unde va ajunge nivelul bulionului în sticlă pentru că apa rece nu lasă plasticul să se deformeze. Turnaţi cu o pâlnie în sticle bulionul fierbinte în timp ce sticla e cufundată în baia rece. Puneţi în fiecare sticlă câte o crenguţă de busuioc şi închideţi bine cu dopul. Sticlele de plastic au avantajul că se închid etanş foarte usor. Şi pe acestea le lăsaţi la răcit  acoprite cu pături pentru aproximativ 2 zile.

Bulionul de roşii îl puteţi folosi cu succes la acrirea ciorbelor, când preparaţi diferite sosuri sau mâncăruri.

Dacă nu aveți bulion la îndemână dar dotiți un sos delicios de roșii rapid pentru mancăruri, încercați sosul de roșii cu usturoi.

Recomandat de TraditionalRomanesc.ro

Voteaza
Nota 0.41 din 5 (12 voturi)
Toate retetele
Tags: reteta bulion, bulion de rosii